Verzagen en boren van keramische tegels

Wat moet ik weten over het bewerken en verzagen van keramische tegels? Wij helpen je graag verder in deze blog met enkele tips en aandachtspunten.

De ene keramiek is de andere niet

Keramische tegels worden in groepen ingedeeld volgens de hoeveelheid toegelaten waterabsorptie beschreven in de Europese Norm EN 14411:2016. De naam keramiek is dus zeer generisch.

Wat leren we uit de technische kenmerken?

Een materiaal zoals keramiek dat hard is en een hoge densiteit heeft, is daardoor ook broos

De dichtheid of het soortelijke gewicht is afhankelijk van de samenstelling van de keramische tegels. Tegels van Stoneline hebben een dichtheid van 2,3g/cm³. Wat neerkomt op 46 kg/m² voor tegels van 2cm. Een zeer hoogwaardig keramisch plaatmateriaal zoals Dekton heeft een dichtheid van 2,5 tot 2,6g/cm³. Hoewel keramische tegels zeer goed bestand zijn tegen doorbuiging, wat ze perfect geschikt maakt voor gebruik op tegeldragers, is hun Achilleshiel de broosheid. Door ongelukkig stoten tegen de zijkant kunnen de randen “chippen”. Een schilfer van het oppervlak komt dan los.

Door het productieproces zit er in de tegel een bepaalde spanning. Wanneer men een zwaar voorwerp (of een voorwerp met een minimale impactoppervlakte ten opzichte van een bepaald gewicht) laat vallen op een keramische tegel, kan de keramiek op de plaats van impact barsten. Deze en andere barsten ontstaan door de vrijgekomen spanning.

Het verwerken van keramische tegels vraagt daarom speciale aandacht. Zagen en boren in een tegel moet gebeuren met het juiste materiaal en met de correcte handelingen. Zorg steeds dat uw werkruimte proper is, de achterzijde van de tegel vlak en de zaagruimte vrij van hindernissen en vlak. Gebruik geen schragen of andere oplegpunten. Zorg dat alle delen ondersteund zijn. Ook dat stuk dat je wil uitzagen. Koop zaagbladen en/of boren die speciaal gemaakt zijn voor uw type keramiek. Goedkope zaagbladen en boren zullen het werk altijd minder goed doen. Daarmee is niet gezegd dat dure zaagbladen en boren de beste zijn.

Zagen met zaagtafel of haakse slijper

Laat het zaagblad het werk doen

Afhankelijk van de keuze van verwerken dient men de juiste keuze te maken met betrekking tot het zaagblad. Dat is voor elke machine anders. De binding op het zaagblad, de diameter van het zaagblad, de motorsnelheid van de zaagmotor en de zaagsnelheid moeten kloppen.

Algemeen gesteld zaagt een zaagblad dat dun is het gemakkelijkste door keramiek, op voorwaarde dat het een volle binding heeft. Zaagbladen voor beton en natuursteen zagen misschien ook door keramiek, maar kunnen te gretig zijn en extra spanningen in de tegel veroorzaken tijdens het zagen. Deze zaagbladen zijn ruwer met als gevolg dat het oppervlak ter hoogte van de zaagkanten schade kunnen ondervinden.

Zaag altijd met koeling. Richt de koeling op het zaagblad, niet op de tegel. Waar mogelijk, zaag keramische tegels op een gereduceerde diepte. Een aanzet van 3 à 5 mm diepte, over het volledig te zagen gedeelte, neemt de meeste spanning weg. Zet geen druk. Pas de zaagsnelheid aan en blijf niet te lang op één plaats hangen. Pas waar mogelijk het toerental van de zaagmachine aan. Zoek hiervoor het ideaal aantal omwentelingen op het zaagblad.

Vermijd het zagen van een interne scherpe hoek. Zie volgend gedeelte voor een oplossing.

Boren met een kolomboor of manueel

Alles draait om de juiste boor EN de juiste druk

Er zijn twee soorten boren voor keramiek. De holle droogboor, een boor met een dunne wand. Goed voor grote openingen. De volle droogboor. Deze freest eigenlijk het materiaal weg. Goed voor kleine openingen. De natuursteen- en betonboren zijn ook hol en hebben openingen in de binding om het water door te laten. Deze binding is vaak dikker, dus moet er meer kracht en druk worden uitgeoefend. Je kan de boor en zaag bijslijpen door te zagen in specifieke producten zoals blauwe steen, puimsteen, baksteen. Afhankelijk van het type binding zal de diamant terug vrij komen waardoor het boren/zagen terug vlot gaat.

Er zijn enkele aandachtspunten waar men best rekening mee houdt tijdens het verwerken:

  • Maak kleine circulaire bewegingen om materiaal gemakkelijker af te voeren en zo geleidelijk dieper te boren.
  • Probeer bij het boren minstens 5 cm van de rand van de tegel te blijven.
  • Vermijd het zagen van een interne scherpe hoek. Gebruik een boor om een gat te maken waar de twee interne zaagsneden elkaar ontmoeten. Gebruik waar kan een boor met minstens een diameter van 35mm. Kan het niet anders, dan is een lichte ronding van 5 mm in een interne hoek noodzakelijk.

Afwerken zichtbare zijden

De valkuilen van de keramiek

Keramische tegels van Stoneline zijn meestal full body colour. De massa heeft een benaderende kleur van het oppervlak, zonder de textuur. Zaagt men bijvoorbeeld traptreden uit tegels, dan kan men de niet gezaagde kant gebruiken als zichtzijde. Zo is men wel beperkt tot het verzagen van twee stuks uit 1 tegel. Er zijn echter meer zichtzijden dan alleen de voorzijde. Houd er rekening mee dat wanneer men een gezaagde kant heeft als zichtzijde, deze verschillend zal zijn van de niet gezaagde zijde.

De zaagkant bevat altijd zaagsporen. Op de werf heeft men niet meteen een machine staan die kanten afwerkt. Vaak valt men terug op handmachines zoals een kleine haakse slijper. Deze voorziet men dan met een opzetstuk om schuurschijfjes of schuurstenen te monteren. Het glad afwerken van een gezaagde zijde aan een keramische tegel is niet gemakkelijk. Dat vergt een bepaalde handeling en productieomgeving. Op de werf werkt men vaak zonder water, en heeft men aangepaste gereedschappen nodig.

Denk dus vooraf na over de verschillende mogelijke randafwerkingen. De afwerkingen 90° en 180° worden in de aterlier gedaan en maken de rand mooi glad, maar de kleur is afhankelijk van de massa van de steen. Het is mogelijk dat het middelste gedeelte van de steen niet gekleurd is, dit kan dan voor een rand zorgen in de zichtkant.

90°

180°

 

De enige manier om zowel aan het oppervlak als aan de rand hetzelfde zicht te hebben, is de rand te voorzien van een verstek.

Onze topproducten

GERELATEERDE ARTIKELEN

Blauwsteen: het blauwe goud op je terras

Blauwsteen, ook wel hardsteen of petit granit, is een van de beste bouwmaterialen van Europa. Het wordt gebruikt voor onder andere terrassen, opritten, raamdorpels, vloeren, trappen, schouwen … Omdat de blauwe hardsteen zo veelzijdig is, kan je terras een laagje blauw goud zeker waarderen. In deze blog maak je kennis met blauwsteen, de soorten blauwsteen en de voordelen van deze steensoort.

LEES MEER

Terrastip: een stijlvol terras met betonlook tegels

Ben je op zoek naar een warme, exclusieve tegel om je terras mee te bekleden? Dan zijn betonlook terrastegels de ideale keuze. Betonlook tegels zijn niet alleen een lust voor het oog, ze hebben ook alle voordelen van een keramische tegel, maar met het uitzicht van een cementvloer. Uitstekend in een stijlvol en hedendaags interieur.

LEES MEER

YouTube
Pinterest
LinkedIn