FAQ

Een vraag? Je vindt hier een lijst met antwoorden op vragen die vaak worden gesteld.

Ons uitgebreid assortiment kan je via een lokale bouwhandelaar aankopen. Je vindt er ook voorbeelden en stalen van onze producten, alsook brochures en gedetailleerde product- en prijsinformatie.

Vind de dichtstbijzijnde bouwhandelaar via jouw postcode: https://stoneline.be/verdelers/

Of geef jouw postcode in en vind snel een tuinaannemer in jouw buurt: https://stoneline.be/tuinaannemers/

Bij Stoneline hebben we aanvullende producten om jouw tuin verder af te werken. Zo kan je tegels en klinkers combineren met zwembadboorden, palissades, trappen, boordstenen, muurblokken, dekstenen, stapstenen.

Gegoten replicastenen zijn het perfecte alternatief voor liefhebbers van natuursteen of een houtlook. Zowel bij hedendaagse architectuur als een landelijke bouwstijl zit je met dit type stenen goed. Het voordeel ten opzichte van echte natuursteen? De maatvaste onderkant maakt het plaatsen veel eenvoudiger! Bovendien krijgt vuil geen kans en zijn de stenen bijzonder goed bestand tegen weersinvloeden en slijtage. Een duurzame oplossing in elk opzicht.

-> Plaatsingsvideo gietbeton met Dobbit TV

-> Plaatsingsinfo gietbeton

Ontdek alle praktische tips voor de plaatsing van klinkers in persbeton.

-> Plaatsingsinfo persbeton

Ontdek alle praktische tips voor de plaatsing van tegels of klinkers in natuursteen.

-> Plaatsingsinfo natuursteen

Ontdek alle praktische tips voor de plaatsing van keramische tegels.

-> Plaatsingsinfo keramiek

Oxxo Base introduceert een revolutionaire technologie voor het plaatsen van buitentegels. Het monteren van Oxxo Base is zo eenvoudig dat je het gemakkelijk zelf kan doen, zonder zware machines. Je legt de Oxxo Base-platen los op geëgaliseerd zand of op je oude vloer. De platen uit polystyreen passen als puzzelstukken in elkaar en zijn gemakkelijk op maat te snijden. Met Oxxo Base bespaar je dus veel tijd en geld. Bovendien zorgt het voor een optimale drukverdeling en afwatering van je terras naar de bodem.

-> Plaatsingsvideo Oxxo Base met Dobbit TV

Wanneer gebruik ik tegeldragers? 

Een uitvoering op tegeldragers wordt veelal vooraf bepaald bij de uitvoering van de bouw. Tegeldragers worden meestal gebruikt wanneer er een betonplaat ligt die niet afwatert en die moeilijk kan verwijderd worden, wanneer de hoogte tussen afwatering en pas groot is (en een  standaard opvulling niet voldoet)of op een plat dak.

Bij Stoneline hebben we een ruim gamma aan tegeldragers. Er zijn er zelfs die men kan regelen nadat de tegels geplaatst zijn.

Houd bij de keuze van het materiaal rekening met de maat toleranties van de verschillende producten. Deze zijn terug te vinden in de productnormen of in de technische fiches van de respectieve materialen.

De dikte van de tegeldrager wordt berekend met een formule die rekening houdt met de lengte-breedte verhouding en andere factoren eigen aan het materiaal en het beoogd gebruik. Over het algemeen is de minimum dikte van een keramische tegel 2 cm, die van graniet tussen 3 en 4 cm en deze van kalksteen tussen 4 en 6 cm. Gebruik steeds de formule om de minimum dikte te bepalen en bouw een veiligheidsmarge in door de dikte af te ronden naar boven. Men mag altijd een vijfde tegeldrager, met plat vlak, voorzien in het midden van de tegel indien men wil werken met tegels groter dan 60×60 of bij bepaalde natuursteen tegels. Deze wordt echter niet meegerekend bij de bepaling van de veiligheid.

Bij Stoneline hebben we de plaatsing op tegeldragers apart beschreven voor keramiek en natuursteen. De berekening van de dikte staat verderop in deze FAQ-lijst.

Hoeveel tegeldragers heb ik nodig? 

De berekening van het aantal tegeldragers bij 4 dragers per tegel: (LxB)+L+B+1

De berekening van het aantal tegeldragers bij 5 dragers per tegel: 2x(LxB)+L+B+1

L en B zijn het aantal tegels (afgerond naar boven) geteld in de lengte en de breedte.

Hoe leg ik een terras op tegeldragers? 

-> ​Plaatsingsvideo tegeldragers met Dobbit TV

Algemeen

De keuze van het materiaal voor een terras of een oprit is van groot belang. De aanleg ervan is immers een grote kost. De prijs van de bevloering zelf is slechts een beperkt deel van de totale kostprijs. Denk daarom goed na over jouw keuze en kies voor een geschikt, duurzaam materiaal.

Stoneline verdeelt de volgende drie materialen: natuursteen, beton en keramiek. Er zijn echter noemenswaardige verschillen tussen de onderlinge soorten. Informeer je over de voor- en nadelen van de materialen. Kies het materiaal dat het best bij jouw noden en project aansluit.

Esthetiek

Natuursteen heeft uitzonderlijke, esthetische kwaliteiten en is afkomstig van over de hele wereld. Het bestaat in alle kleuren en tekeningen. Er zijn bovendien talrijke afwerkingen die het uitzicht van de tegels veranderen. Elke tegel is uniek. Een terras/oprit uit natuursteen zal dan ook een originele charme uitstralen.

De laatste jaren zijn de productietechnieken van keramiek steeds verbeterd. Naast natuursteenimitaties kent keramiek ook imitaties van hout en beton. Ze gaan echter ook uit van hun eigen kracht door unieke kleuren te ontwikkelen.
Sommigen verkiezen dan weer betontegels- en klinkers omdat het heel modern oogt. Stoneline produceert zelf de gietbetonproducten die zowel natuursteen als hout imiteren maar ook een eigen karakter brengen. Zo hebben we de imitatiekasseien Courtstones of de imitatie van Kandla platines Plazza.

Vlekbestendigheid

Hoe poreuzer de steen, hoe meer water en vuil hij opneemt. Zandsteen is bijvoorbeeld poreuzer dan graniet. Geperst beton is poreuzer dan gegoten beton. Sommige geperste betonklinkers en alle gegoten producten van Stoneline hebben een behandeld oppervlak om hen te beschermen tegen vuil. Keramiek neemt dan weer zo goed als niets op.

Impregneren van natuursteen en beton is mogelijk. Omdat dit echter een buitentoepassing is en de zon die impregnerende producten afbreekt, dient men dit regelmatig te doen. Het effect of resultaat blijft daarentegen minimaal. Voor reinigingsproducten, bezoek onze onderhoudspagina hier.

Mineraalconcentraties

Natuursteen bevat van nature mineraalconcentraties. Dit kan verkeerdelijk aanzien worden als een vlek. Wanneer tegels gezaagd worden uit blauwe hardsteen, doet men dit ofwel evenwijdig of loodrecht met de geologische lagen van de steen. Typische kenmerken zijn dan zichtbaar in de vorm van zwarte lijnen  indien loodrecht gezaagd (“terrasses”) en zwarte vlekken indien evenwijdig gezaagd.

Sommige mensen vinden “vlekken” in natuursteen storend. Voor anderen is dit net de charme van natuursteen. Elke steen is uniek, wat het natuurlijke effect van de oprit of het terras benadrukt.

Kalkuitbloei

Beton kan door chemische reacties vlekken krijgen. Deze vlekken worden kalkuitslag of kalkuitbloei genoemd. Dit zijn witte vlekken die kunnen voorkomen bij elk product dat cement bevat. Kalkvlekken verdwijnen vanzelf na verloop van tijd. De betonklinkers behouden hun kwaliteit en duurzaamheid. De gietbeton van Stoneline bevat een coating die deze uitbloei reduceert.

Densiteit

Keramische buitentegels die aan de Europese norm voldoen, hebben een waterabsorptie van minder dan 0,5%. Vlekken blijven dus op de tegel liggen en dringen niet door in de tegel zelf. Omdat deze oppervlakkig zijn, is het bij keramiek nog meer van belang om de vlekken te verwijderen, Zoniet vormt er zich er een film die nog meer vuil aantrekt. Kies steeds voor volkeramische tegels van Stoneline. Dergelijke tegels hebben een dichte structuur.

Prijs

Prijs blijft een belangrijke factor. Het is echter belangrijk om de prijs te zien in verhouding tot het aantal levensjaren van jouw terras/oprit. De kostprijs voor de aanleg is vaak groter dan de prijs van de bevloering.  Men zondigt dus best niet tegen de regels voor de aanleg en de bijpassende bevloering.

Natuursteen:

De prijs van natuursteen is afhankelijk van het rendement in de groeve en het netto gebruik van het ontgonnen materiaal. Daar natuursteen voor de meeste toepassingen kan gebruikt worden, is dit vaak een goedkoop materiaal. Kleinere formaten zijn meestal goedkoper dan grotere. Kalk- en zandstenen hebben een natuurlijk uiterlijk. Graniet is een zeer hard en slijtvast gesteente en is toch verkrijgbaar aan een goede prijs.

Beton:

Persbeton is het goedkoopst. Een product met waterafstotende deklaag is slechts enkele euro’s duurder en houdt toch al heel wat mos tegen. Gietbeton heeft dan weer een beschermde coating tegen kalkuitbloei, die vooral tijdens de eerste maanden het meeste effect heeft.

Keramiek:

De keramische tegels van Stoneline zijn volkeramische tegels en toch heel voordelig. Tegels met een dikte van 2 cm dienen voor terras op volle grond of op tegeldragers. De duurdere tegels in 3 en 5 cm kunnen dan weer gebruikt worden voor de oprit.

Plaatsing

Plaatsing bepaalt voor een groot deel de kost van jouw terras. Hou hier dus zeker rekening mee. De productie toleranties op lengte, breedte, vlakheid, haaksheid en dikte zijn voor alle producten anders.

Voor natuursteen tegels moet bij de plaatsing meer rekening gehouden worden met afwijkingen in dikte en haaksheid. Natuursteen kasseien moeten ingeklopt worden in een zandbed of stabilisé om een egaal oppervlak te bekomen.

De gietbeton stenen van Stoneline hebben een maatvaste onderkant waardoor de voeg ook vastligt. Hierdoor kunnen ze eenvoudig naast elkaar gelegd worden zonder dat er niveauverschillen ontstaan. De maatvaste voet zorgt er ook voor dat de voeg automatisch gevormd wordt. De voegen zijn bovendien overal even breed als de voeten tegen elkaar liggen.

Persbeton komt voor in allerlei vormen en kleuren. Sommigen hebben ingebouwd afstandhouders om de randen te beschermen, andere hebben een licht afgeschuinde kant. Het visuele aspect van beiden is totaal verschillend. Men kan de klinkers in verschillende verbanden leggen.

De toleranties bij keramiek zijn laag genoeg om te werken met een quasi maatvast product. Aannemers werken vaak liever met keramische tegels omwille van dit gemak. Dit mag echter geen argument zijn om andere producten links te laten liggen.

Vorstbestendigheid

Beton, keramiek en natuursteen moeten getest worden op hun vorstbestendigheid. Deze waarden worden opgegeven in de prestatieverklaring van het product. Bij sommige kalkstenen kunnen er, na een aantal vorst- en dooicycli, stukjes van de tegel afbreken. Vaak zijn dit echter slechts stukjes aan de zijkanten of een schilfer van de bovenste laag. Dit heeft geen invloed op de algemene sterkte.

Slipweerstand

De slipweerstand van natuursteen wordt bepaald door de oppervlakteafwerking. Natuurruwe, gebouchardeerde, gezandschuurde en gevlamde tegels zijn het ruwst. Daarom zijn ze ook geschikt als zwembadboord. Grijs geschuurde, blauw geschuurde en verzoete tegels zijn gladder. Gepolijste tegels kunnen door hun gladheid enkel binnen gebruikt worden. De slipweerstand op natuursteen wordt gemeten met een slingertest en moet, om veilig te worden aanzien, een minimale waarde hebben van 35. Onbewerkt beton is van nature erg slipvast. Alle betontegels van Stoneline met een toplaag of coating en alle keramische terrastegels zijn eveneens slipvast.  Deze laatste moeten minstens een waarde R11 vertonen voor gebruik buiten.

Invloed door het materiaal

Net als het zand op het strand, worden ook terrastegels warm in de zon. Wanneer het buiten dertig graden in de schaduw is, kan de temperatuur van tegels in de zon oplopen tot vijftig graden. Met blote voeten op het terras lopen is dan geen aanrader. Stoneline voerde een vergelijkende test uit tussen natuursteen, keramiek en beton. Deze warmte is afhankelijk van de warmtegeleidingscoëfficiënt en het soortelijk gewicht. De resultaten tonen aan dat alle drie de materialen ongeveer even veel opwarmen in de zon.

Invloed door de kleur

Terwijl alle materialen die zand bevatten warm worden in de zon, heeft kleur een aanvullende invloed op de temperatuur. Tegels met een lichtere kleur worden minder warm dan die met een donkere kleur, al is het verschil beperkt. Donkerdere tegels zetten meer uit door de warmte. Verdeel daarom het oppervlak van jouw terras in vakken, gescheiden door soepele uitzettingsvoegen. Beperk je bij licht gekleurde tegels tot 25m² per vak en bij donkere tegels tot 16m² per vak. Verbanden met tegels worden voor buiten niet aangeraden. Er moeten dwarse uitzettingsvoegen voorzien worden die het verband doorbreken. Spanningen in het terras worden opgevangen en doorgegeven via de voegen, maar als deze door het verband te ver van elkaar liggen zal de spanning lopen van voeg naar tegel met een breuk van de tegel tot gevolg.

“Sunlight is the best disinfectant.” Een citaat uit 1879 met een waarheid als een koe. De meeste terrassen liggen niet volledig in de zon of de schaduw. Er is meestal een partiële bezonning. Een deel van het terras ligt dan in de zon, een ander deel in de schaduw. Dit veroorzaakt thermische spanningen. Hou je dus aan de maximale verdeling van elk terrasvlak en vermijd verbanden. Liggen bepaalde delen van het terras permanent of lang in de schaduw, dan zal de zon minder inwerken op dat gedeelte. Mos- en groenvorming zullen meer voorkomen op deze plaatsen. Het zonlicht kan haar ontsmettende kunsten niet meer tonen, dus extra onderhoud op deze sombere plaatsen is nodig.

Gebruik op natuursteen en beton zo weinig mogelijk dooizout. Deze kan het product nadelig beïnvloeden. Kies indien nodig een aangepast dooiproduct of gebruik wit zand. Bij keramische tegels mag men dooizouten gebruiken, maar let op voor de eventuele afboording in beton en de graskant. Die kunnen door het zout beschadigd worden.

P = Breuklast in kN (bepaald door kiezen uit 7 klassen gerelateerd aan het type gebruik)

L = Lengte tegel in mm

B = Breedte tegel in mm

Fs = Veiligheidsfactor (bepaald afhankelijk van de dimensie en de type plaatsing)

Rf = minimum te verwachten buigtreksterkte in N/mm²

Welke zijn de 7 gebruiksklassen?

P Omschrijving
0 Nvt Decoratie
1 0,75 Tegels in mortel, alleen voetgangers
2 3,5 Voetgangers en fietsers
3 6,0 Opritten, occasioneel auto gebruik, lichte voertuigen en motoren
4 9,0 Wandelstraten, marktpleinen met toegang voor leveringen per vrachtwagen en hulpdiensten
5 14,0 Voetgangerszones vaak gebruikt door zwaar vracht vervoer en hulpdiensten
6 25,0 Straten en wegen, tankstations

Het is altijd nuttig om een bepaalde reserve te hebben om herstellingen uit te voeren. Maar hoe groot moet die reserve zijn? Hoeveel tegels/kasseien/klinkers moet ik eigenlijk bestellen, aangezien er meestal zaagwerk moet worden voorzien tegen de muren.

Voor kleine formaten is het gemakkelijker om overschotten van zaagwerk te verwerken. Voor grotere tegels tel je best vooraf het aantal stuks dat je nodig zal hebben. Je verrekent ook het zaagwerk. De overschot van een verzaagde tegel kan men misschien elders gebruiken. Let hier altijd op de randen van de tegel. Wanneer deze een bepaald effect heeft (zoals bv. getrommelde tegels) zal een verzaagde tegel niet dezelfde randafwerking vertonen. Een kleine berekening leert ons dat voor tegels 60×60 er 4% tot 6% meer moet worden besteld ten opzichte van het netto aantal m² vloeroppervlak. Voor 90×90 kan dit oplopen tot 6% en 9%. Dit is zonder reserve. Wij raden aan om 1 tegel reserve te voorzien per 10m².

Tijdens het inpakken, transporteren of plaatsen is het mogelijk dat er een stukje van een hoek of een rand van een tegel springt, of dat er een tegel breekt. Gebruik de tegels met een lichte beschadiging of een afwijkend uitzicht (tekening, structuur, afschilfering, putjes,..) om te versnijden voor plaatsen zoals tegen de rand van een muur of waar ergens een meubel komt. De 5% regel is het percentage dat op die manier kan aangewend worden. Als dit overeenkomt met het extra percentage zoals hierboven berekend, dan komt dit goed uit.

Materialen zoals keramiek en beton worden geproduceerd vertrekkende vanuit een mengsel. Deze mengsels worden ook “batch” genoemd en krijgen een productienummer. Producten binnen dezelfde batch zijn kleurvast. Vermeld daarom steeds bij een bijbestelling het batchnummer. Het is goed mogelijk dat er van die productie geen voorraad meer is. Als de nieuwe levering naast de oude moet komen, dan is het goed mogelijk dat er een duidelijk kleurverschil is.

Weet je vooraf dat er een lange tijd tussen twee bestellingen zal zitten, ga er dan van uit dat dit verschillende producties zijn, en plan jouw plaatsing zo dat twee bestellingen niet vlak naast elkaar liggen.

Wanneer je het beschadigde deel wil vervangen, zorg dan eerst dat de voegen rond het te wijzigen gedeelte volledig zijn verwijderd tot in de ondergrond zelf. Zo vermijd je dat andere delen ook worden beschadigd.

Stel: je hebt een reserve voorzien en vervangt het beschadigde deel. Nu blijkt dat er een kleurverschil is, ondanks dit van dezelfde batch afkomstig is. Dit is perfect normaal. Jouw tegel/kassei/klinker ondergaat door de weersomstandigheden en stockering altijd één of andere wijziging in kleur en structuur. Het blijft echter aan te raden een reserve te voorzien omdat producten ook uit het gamma kunnen verdwijnen.

Kalkuitslag is een natuurlijk proces dat kan ontstaan bij alle producten die cement bevatten, zoals beton. Het ziet eruit als een witte sluier in milde vorm tot een witte korst in ernstige vorm. Men kan kalkuitslag detecteren door de steen nat te maken. Als het verschil in kleur verdwijnt, gaat het om kalkuitslag en niet om een kleurverschil van de steen zelf. Kalkuitslag brengt enkel tijdelijke, esthetische nadelen met zich mee en heeft geen invloed op de kwaliteit en duurzaamheid van de betonproducten.

Hoe ontstaat kalkuitslag?

Eén van de hoofdbestanddelen van betonstraatstenen is cement en een belangrijk bestanddeel van cement is kalk. In verhard beton is deze kalk aanwezig als calciumoxide (CaO).

Het aanwezige calciumoxide lost op in water (H2O) en vormt calciumhydroxide (Ca(OH)2). Dit calciumhydroxide is eveneens goed in water oplosbaar. Aan de oppervlakte van de steen reageert het met koolstofdioxide (CO2) uit de lucht, waardoor calciumcarbonaat (CaCO3) wordt gevormd. Dit calciumcarbonaat (CaCO3) is niet in water oplosbaar en vormt witte kristallen op het steenoppervlak: de kalkuitslag.

Welke eigenschappen van beton beïnvloeden kalkuitslag?

Kalkuitbloei verschilt naargelang de waterdoorlatendheid en de porositeit van het beton. De waterdoorlatendheid is afhankelijk van de diameter van de poriën. Het wordt gemeten aan de hand van de snelheid waarmee water door het materiaal stroomt. De porositeit is de verhouding van het volume van de poriën tot het totale volume van het materiaal.

Bij de reactie van hoogovencement (CEM III) of portlandvliegascement (CEM II) met water wordt veel minder vrije kalk gevormd dan bij de reactie met portlandcement. Dit komt door het verschil in samenstelling.

Vrije kalk is de boosdoener bij kalkuitslag. Uit onderzoek is echter gebleken dat de mate van kalkuitbloei voor de verschillende cementsoorten niet veel verschilt. De reden is dat er maar weinig vrije kalk nodig is om in het poriënwater tot een verzadigde kalkoplossing te komen. De gevormde hoeveelheid vrije kalk is bij alle gangbare cementsoorten ruim voldoende om kalkuitslag te veroorzaken

Wat is het verschil tussen primaire en secundaire kalkuitslag?

Primaire kalkuitslag is uitslag die ontstaan is door het opdrogen van productiewater. Secundaire uitslag treedt op bij in contact komen met een externe waterbron.

Hoe smaller de poriën, hoe meer kans op primaire uitslag, maar hoe minder kans op secundaire uitslag. Hoe smaller de poriën, hoe hoger de druk van het wateroppervlak en hoe sneller het watertransport door zuigkracht (capillariteit) is.

Hoe kan kalkuitslag verhinderd worden?

De Marshalls replicastenen uit gegoten beton zijn behandeld met een soort vernislaag die het beton afschermt van de CO2 uit de lucht. Primaire uitslag is mogelijk al ontstaan voordat de vernislaag werd aangebracht. Deze oppervlaktebehandeling vermijdt secundaire uitslag. Doordat de calciumhydroxide niet in contact komt met CO2, kan geen calciumcarbonaat gevormd worden. Tegen de tijd dat de vernislaag afgesleten is, is de meeste aanwezige calciumhydroxide in het water in de ondergrond weggesijpeld. Daarom kan deze oppervlaktebehandeling kalkuitslag in 80 tot 90 procent van de gevallen voorkomen. De ondergrond moet in alle gevallen waterdoorlatend zijn, zodat het water in de bodem kan wegvloeien. Hoe minder water aanwezig in het beton, hoe kleiner de kans op kalkuitslag.

Hoe kan ik kalkuitslag verwijderen?

In de regel zal de kalkuitbloei geleidelijk verdwijnen in een periode van zes maanden tot een jaar. Als de stenen van de regen worden afgeschermd, zal dat iets langer duren. Het gevormde calciumcarbonaat (CaCO3) reageert verder met koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) tot calciumbicarbonaat (Ca(HCO3)2). Dit is een vrij langzaam proces dat afhankelijk is van heel wat externe factoren.

Calciumbicarbonaat (Ca(HCO3)2) is oplosbaar in water en wordt dus gewoon weggespoeld bij de eerste regenbui. Er zijn ook andere factoren die meespelen om kalkuitslag te doen verdwijnen. Calciumcarbonaatkristallen (CaCO3) zijn weliswaar niet oplosbaar, maar worden net als zand en vervuiling door de regen weggewassen. Andere weersinvloeden zoals wind, hagel en sneeuw kunnen dit proces bespoedigen. Zure regen helpt de kristallen op te lossen.

Verse uitslag kan verwijderd worden door de kalk los te maken met een droge harde borstel. Gebruik een stofzuiger om de losse kalk op te zuigen. Opgelet, gebruik geen zeep en detergenten. Deze kunnen kalkkuitslag verergeren. Afspuiten met een hogedrukreiniger of machinaal verwijderen met een stalen rolborstel wordt niet aanbevolen, omdat dit de voegvulling kan verwijderen of de betonstraatsteen kan beschadigen. Dit kan gevolgen hebben voor de stabiliteit en het uiterlijk van bestratingen.

Wie onmiddellijk resultaat wil, kan gebruik maken van speciale producten die op de markt voorhanden zijn om kalkuitslag te verwijderen. Deze producten zijn meestal op basis van een licht zuur en hiermee wordt het oppervlak van het beton licht uitgewassen.

Men kan eventueel zelf een oplossing maken van verdund zoutzuur (HCl). Omdat zoutzuur cementbeton licht aantast, moet het te behandelen oppervlak tevoren volledig met water worden verzadigd, opdat het zuur niet te diep in de poriën dringt. Na een dergelijke behandeling moet grondig worden afgespoeld met zuiver water. Elk van deze oplossingen is echter intensief en nooit 100 procent effectief. Het kan mogelijk leiden tot een ergere visuele afwijking.

Welke externe factoren beïnvloeden kalkuitslag?

Er zijn vele en complexe factoren die het vormen van kalkuitslag beïnvloeden, Het fenomeen is dus moeilijk te controleren. Wel zijn de volgende factoren bekend:

  • Hoe meer water, hoe meer kans op kalkuitslag.
  • Lage temperaturen verhogen de kans op kalkuitslag.
  • Pigment bevat extra zouten. Daardoor komt kalkuitslag vaker voor bij gekleurd beton.
  • Gerecycleerd (leiding)water bevat meer zouten dan bronwater.
  • Hoe lager de water/cement-ratio, hoe fijner de poriën.

Bestaan er andere vormen van uitslag?

Een sluier of korst kan ook ontstaan door de reactie van andere zouten dan kalk. De reactie van sodium en potassium, zouten die aanwezig zijn in cement, veroorzaakt ook een witte uitslag. In tegenstelling tot calciumcarbonaat, lossen sodium- en potassiumcarbonaten wel op in water. Dit soort uitslag is dus snel weer verdwenen. Een kalkkorst kan ook zouten uit de omgeving bevatten, waardoor de uitslag soms een gele of bruine tint krijgt. De kalk wordt ook vuil en dit vuil is moeilijk te verwijderen.

Kalkvorming zal echter niet stoppen wanneer er veel zouten aanwezig zijn in de omgeving (bv. uitlaatgassen, grondwater (lek in de pijpleiding), zeezout …). Wanneer kalkuitslag niet met de tijd verdwijnt, moeten externe zoutbronnen onderzocht worden, want bv. sodiumsulfaat kan de duurzaamheid van het beton aantasten.

Met dezelfde tegels zowel binnen als buiten creëert men een harmonieus geheel. Door de grootste oppervlakte, namelijk de vloer, in één en hetzelfde materiaal af te werken, brengt men rust in het geheel.  Je dient wel een aantal zaken in acht te nemen. De voegbreedte buiten wordt bepaald door het product en die moet minstens 5 mm bedragen. Die breedte moet je binnen dus ook overzetten, alsook eventuele soepele uitzettingsvoegen die breder kunnen zijn. Binnen zal natuursteen een patina krijgen die zich buiten niet zal vormen onder invloed van het weer. De kleur van het voegsel zal na verloop van tijd ook veranderen. In welke mate is niet te voorspellen.

Natuursteen zwembadboorden

Kies je voor natuursteen zwembadboorden, dan moet je er zeker op letten dat deze antislip zijn. Sommige tegels kunnen immers heel glad worden wanneer ze nat zijn. Hetzelfde geldt voor het aangrenzende terras. Stoneline biedt verschillende natuursteen zwembadboorden aan met bijpassende tegels.

Dark Cloud – Oriental Black – Estrel – Linia – Vietnam blauw – Rustico

De zwarte Oriental Black en de grijze Dark Cloud zijn gevlamd en geborsteld. Bij het vlammen wordt het oppervlak letterlijk bewerkt met een vlam. Daardoor springen stukjes van het oppervlak, waardoor het ruwer wordt en dus antislip. Het borstelen maakt het oppervlak weer zachter, zodat het aangenaam is om er met blote voeten over te lopen, maar is iets minder antislip.

Bij de gebouchardeerde Vietnamees blauwe zwembadboord wordt met een punthamer kleine ronde putjes in het oppervlak aangebracht. Deze zwembadboorden passen bij de bijhorende gebouchardeerde tegels, maar ook bij de andere blauwe steen die je mogelijk gebruikt hebt als gevelplint, borduur of boordsteen.

Een klassieke zwembadboord in Vietnamees blauwe steen is Rustico. Door het verzoeten, komt de blauwe kleur van de steen beter tot zijn recht. Door het verouderen wordt het oppervlak iets meer antislip, maar Rustico blijft gladder dan gebouchardeerde Vietnamees blauwe steen.

Het is ook mogelijk natuursteen zwembadboorden op maat aan te vragen. Hou echter wel rekening met een langere levertermijn, aangezien de bewerking (en eventueel verscheping) wat tijd vergt.

Keramische zwembadboorden

De keramische zwembadboorden van Stoneline worden op maat gemaakt. Onze catalogus vermeldt enkele standaard rechte en hoekvormige zwembadboorden. Het maatwerk wordt vervaardigd uit dezelfde tegel als de terrastegels. Zo hebben de tegels en de zwembadboorden exact dezelfde kleur en afmeting . Denk er wel steeds aan om de tegels en het maatwerk in dezelfde bestelling te vermelden.

Onze keramische zwembadboorden zijn altijd antislip door het aanbrengen van extra groeven. Daarnaast biedt Stoneline ook keramische afdekroosters aan voor de waterafvoer. De tuinverlichting van Stoneline is een sfeervolle aanvulling voor het zwembad. Deze kan worden ingebouwd in de zwembadboorden of tegels.

Een buitenomgeving is altijd onderhevig aan temperatuurschommeling en neerslag. Geef groenaanslag en mos of vetplekken geen kans met de juiste onderhoudsproducten, en zorg er bij de plaatsing ook voor dat het juiste voegmiddel wordt gebruikt. Voegen vergen vaak meer onderhoud dan de tegels zelf en zijn de verantwoordelijkheid van de klant.

Op zoek naar een goed onderhoudsproduct om vet- of drankvlekken te verwijderen, of naar een kwalitatief reinigings- of beschermingsproduct? Onze verschillende verkooppunten kunnen jou verder helpen om de juiste keuze te maken.

Op de website van Stoneline zijn uitgebreide onderhoudstips terug te vinden voor beton, keramiek en natuursteen. Ontdek alle tips hier. 

Watermoleculen aan het oppervlak kunnen zich met minder andere moleculen binden met als gevolg dat de bestaande bindingen zich versterken. Dit is de oppervlaktespanning van water. Hierdoor blijft aan de rand van de tegel, zelfs als deze afwatert, het water staan. Eens dit is opgedroogd zal er vuil achterblijven. Het beste wat je kan doen na de regenbui is het water met een aftrekker verwijderen. Detergenten en azijn verminderen de oppervlaktespanning. Maar een efficiënte manier om die te gebruiken is er niet. Cera Protect van Stoneline is een vuilbeschermer voor keramiek.

Vermijd de ophoping van zand op de tegeldrager. Mos en andere zaden kunnen zich er in vastzetten. Regelmatig de hoeken reinigen met een fijne borstel kan dit verhelpen. Of je kan bieslook planten in de hoeken. Die blijven groeien. Smakelijk.

Elke producent rectificeert zijn tegels. Dat wil zeggen dat ze haaks en maatvast worden gezaagd. Daardoor durven de maten wel eens afwijken.

Om het repetitief karakter te vermijden bevatten keramische tegels meerdere “prints”. Het aantal is afhankelijk van het merk en de tegel zelf. Dit kan gaan van 4 prints tot 30 en meer.

Kort na de werken, ondanks de goede zorgen van de plaatser, durft er wel eens een sluier van cement achter te blijven ten gevolge van het voegwerk. Deze verwijder je best 3 weken na het plaatsen alvorens met reinigings- of onderhoudsproducten aan de slag te gaan. Vermijd hierbij zoveel mogelijk de voegen. Herhaal het proces indien nodig tot het oppervlak proper is. Gebruik voor zowel keramiek (Cement Stop van Stoneline of Deterdek van FILA) als natuursteen de geschikte producten, aangepast aan het materiaal.

Volgens geoloog Jan Elsen van de KULeuven zit er in alle natuursteen ijzer in de vorm van pyriet (FeS2). Maar ook in het zand van de betonklinker, hoe zuiver gewassen ook, kunnen er ijzer partikels voorkomen. In het oppervlaktewater en door migratie kunnen eveneens ijzer partikels op jouw terras terecht komen. Wanneer deze in contact komen met zuurstof ontstaat oxidatie. Oxidatie van ijzer wordt ook roest genoemd en laat een bruine waas, tot lokaal sterk bruine vlekken achter. Dit is gemakkelijk te verwijderen met Total Clean van Stoneline of Norust van FILA.

We werken constant aan het verbeteren van de werkomgeving en de receptuur van ons gietbeton met duurzaamheid in gedachten. Op onze website staat een pagina rond duurzaamheid wat we doen op internationaal vlak. Ontdek alle acties hier. 

YouTube
Pinterest
LinkedIn